21 Şubat 2019 Perşembe

Türkiye'nin en büyük ilçeleri

Türkiye'de nüfusu 1 milyonu aşan 23 ilimiz bulunuyor. Bu kalabalık iller dolayısıyla en yüksek nüfuslu ilçelere ev sahipliği yapıyor.

Ancak  bunlar arasında öyle ilçeler var ki, nüfuslarıyla bırakın rakip ilçeleri; çoğu illeri, hatta büyükşehirleri dahi geride bırakıyor. Bu yazımızda ülkemizde nüfusu 500 bini aşan ilçelerimizin bir listesini sunacağız.

Nüfusu 500 bini aşan ilçeler


Başkent Ankara'nın 921 bin nüfuslu dev ilçesi Çankaya, nüfusuyla 57 ili geride bırakıyor. Bunlardan 6'sının ise büyükşehir olduğunu belirtelim! Bakalım listede Çankaya'nın ardından nereler geliyor.

Kaynak: nufusu.com

Birkaç bilgi

Hâlihazırda ülkemizde nüfusu 500 bini aşan 22 ilçe bulunuyor. İzmir'in Buca; İstanbul'un Maltepe; Antalya'nın Muratpaşa ilçeleri 500 bini aşmaya en yakın ilçeler. Mevcut göç alım ve nüfus artış hızları sürerse aynı yıl içinde bu ilçelerin de nüfusunun 500 bini aşması öngörülüyor.

Listenin başında, birinci ve ikinci sıralarda başkent Ankara'nın iki ilçesi Çankaya ve Keçiören bulunuyor. Bunlar dışında başkentin 4 ilçesi daha; yani toplamda 6 ilçesi listede kendine yer buluyor.

Ülkemizin en kalabalık ili olan İstanbul'dan ise listeye 8 ilçe giriyor. Fakat İstanbul'un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt, listeye ancak dördüncü sıradan girebiliyor.

Listede Gaziantep ve Bursa'dan 2'şer ilçe; Adana, Konya, Kayseri ve Antalya'dan ise 1'er ilçe bulunuyor.

Bölünme sözkonusu olabilir mi?


Nüfuslarıyla illeri dahi geride bırakan bu ilçelerin bölünmesi gerekliliği sık sık dile getiriliyor. Bu önerilerin temelinde belediye hizmetlerinin yurttaşlara daha eşit ve etkili biçimde götürülmesi hedefi öne çıkıyor.

Biz de bir başka yazımızda desteklediğimiz bu fikre ilişkin görüş ve önerilerimizi örneklerle açıklamaya çalışacağız. Yazımızda hangi ilçelerin bölünmesi gerektiği, sınırlarının ne olması gerektiği, yeni ilçelere hangi adların verilmesi ya da yeni ilçe adlandırmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi hususlara dikkat çekeceğiz.

Yazımızın bağlantısı çok yakında burada olacak.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Hava Yolları'nın Avrupa'da uçtuğu ülkeler

Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu kuruluşu Türk Hava Yolları bildiğiniz gibi dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olma özelliğini taşıyor....