6 Şubat 2019 Çarşamba

Türkiye'de il merkezine en yakın ilçeler

Bundan önceki yazılarımızda birbirine en yakın il merkezi ve ilçe merkezlerini incelemiştik. Şimdi de il merkezine en yakın ilçe merkezlerine bir göz atalım.

Büyükşehir belediyesi olan ve çoğunluğu birden fazla ilçeden meydana gelen il merkezlerini bu yazının kapsamı dışında bırakıyoruz. Örneğin Eskşehir'in merkez ilçeleri Odunpazarı ve Tepebaşı ya da Malatya'nın merkez ilçeleri Battalgazi ve Yeşilyurt gibi örnekler değerlendirme dışı tutulacak. Bizin incelemek istediğimiz; büyükşehir olmayan il merkezlerine en yakın ilçe merkezleri.

Yalova ve Çiftlikköy


1995 yılında Bursa ve Kocaeli illerinden ayrılarak bağımsız bir il yapılan Yalova'nın ilçelerinden Çiftlikköy, il merkezine en yakın ilçe olarak listemizin ilk sırasında yer alıyor. İl merkezine tümüyle bitişmiş durumda olan 39.110 nüfuslu Çiftlikköy ile 144.407 nüfuslu Yalova Merkez'i (2018 nüfus verileri) tek bir cadde ayırıyor.


Karabük ve Safranbolu


Çankırı ve Zonguldak illerinden ayrılarak Yalova'yla aynı zamanda, yani 1995 yılında il yapılan Karabük de Yalova'yla benzer bir durum yaşıyor. Tarihî dokusu ile hepimizi kendine hayran bırakan  67.042 nüfuslu Safranbolu ilçesi, bağlı olduğu Karabük'ün 131.989  nüfuslu merkezine bitişmiş durumda.



Bahşili ve Kırıkkale


Bahşili ilçesi de bağlı olduğu Kırıkkale'in merkez ilçesine neredeyse bitişmiş bir başka ilçe. 2018 yılı nüfus verilerine göre 196.645 nüfuslu olan Kırıkkale merkez ilçesiyle 7.907 nüfuslu Bahşili ilçesi birbirinden Kızılırmak nehri ile ayrılıyor. Kırıkkale'nin merkezi ile Bahşili arasında yaklaşık 5 kilometre var.

Yahşihan ve Kırıkkale


1989 yılında Ankara'dan ayrılarak il yapılan Kırıkkale'nin Bahşili ilçesiyle yakınlığına yukarıdaki örnekte değinmiştik. Sonradan il yapılan ilçelerde neden bu durumda sıkça rastlanıyor; gerçekten tuhaf! Ama Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesi de neredeyse Kırıkkale merkez ilçesine bitişmiş durumda. 31.308 nüfuslu Yahşihan, Kırıkkale merkeze yer yer 1 kilometre kadar yaklaşıyor. Bir sanayi şehri olarak öne çıkan Kırıkkale'ye doğru yatırımlar planlanırsa artan nüfusla birlikte Yahşihan ve Bahşili ilçelerinin Kırıkkale merkez ilçesiyle bütünüyle bitişmesi kaçınılmaz görünmekte.



Siirt ve Tillo (Aydınlar)


Birbirine yukarıdakiler kadar yakın olmasa da bu listede yer alması gerektiğini düşündüğümüz bir başka il ve ilçe de Siirt merkez ile Tillo ilçesi. Yakına değin Aydınlar adıyla bilinen ilçenin adı 6501 sayılı yasayla eski hâline getirilerek Tillo'ya çevrildi. Hâlen kimi kayaklarda Aydınlar adına rastlandığı için bunu belirtmekte yarar gördük. Tillo'nun Siirt merkez ilçesine olan uzaklığı 9 kilometre.



Rize ve Derepazarı


Eğer birbirine uzaklığı 9 kilometre olan Siirt ve Tillo'yu yazımıza aldıysak Rize ve Derepazarı'nı da olmak durumundayız; çünkü bunlar arasındaki mesafe de 9 kilometre. Ancak Siirt ve Tillo'nun aksine Rize ve Derepazarı kıyı şeridi boyunca büyümek zorunda olduğu için birbirlerine hâlihazırda 3,5 kilometre kadar yaklaşmış durumdalar. Eğer Rize yakın gelecekte göç vermeyi durdurur ve verdiği göçlerin bir bölümünü geri çekmeyi başarabilirse oluşacak yeni yerleşim yerleriyle birlikte Rize merkez ve Derepazarı ilçeleri bütünüyle bitişebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Hava Yolları'nın Avrupa'da uçtuğu ülkeler

Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu kuruluşu Türk Hava Yolları bildiğiniz gibi dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olma özelliğini taşıyor....