21 Şubat 2019 Perşembe

Türkiye'nin en kalabalık illeri

Bildiğimiz gibi ülkemizde nüfus pek de orantılı dağılmamıştır. Bir yandan 15 milyonu aşan nüfusuyla İstanbul, 6 milyona yaklaşan Ankara ve 4.3 milyonluk İzmir gibi megakentler; öte yanda nüfusu 100 bini dahi bulmayan Bayburt, Tunceli ve Ardahan gibi Anadolu illeri.

Bunun altında yatan nedenler elbette başka bir yazının konusu. Ancak genel olarak konuşmak gerekirse, kimi bölgelerde elverişsiz arazi ve iklim koşulları tarımsal gelişimi engellerken, kimi yerlerin ana ulaşım yollarının dışında kalması sanayinin gelişimini sekteye uğrattığını söyleyebiliriz. 

Büyükşehir olmak ne demek?


2014 yılında yürürlüğe giren ve Yeni Büyükşehirler Yasası olarak da bilinen 6260 sayılı yasa uyarınca ülkemizde merkez nüfusuna bakılmaksızın, toplam nüfusu 750 bini aşan tüm illerde Büyükşehir Belediyesi kuruluyor. Ve düzenleme sonrası bu illerde artık merkez ilçe ve bağlı ilçe gibi bir ayrım bulunmuyor. 750 bin eşiğini aşarak Büyükşehir Belediyesi olmaya hak kazanan il sayımız 2018 yılı itibarıyla 30'dur.

Dolayısıyla, örnek olarak Denizli ilini alacak olursak, toplam nüfusu 1.027.782 olarak görülen Denizli'nin, geleneksel anlamda bildiğimiz merkezini oluşturan 2 ilçesinin nüfusu ancak 650 bin dolaylarındadır. Bunun 344.065 kadarı Pamukkale ilçesinde; 302.213'i Merkezefendi ilçesinde yaşamaktadır. Diğer ilçeleri ise merkeze kilometrelerce uzaklıkta bulunmaktadır ve kalan 381.213 kişi bu ilçelerde yaşamaktadır. 

771.932 nüfuslu Ordu ilimizde merkez ilçe (Altınordu) nüfusu yalnızca 200 bin olsa da, il toplam nüfusu 750 bini aştığı için Ordu dahi büyükşehir ilan edilmiştir. 

En kalabalık iller

TÜİK'in yayınladığı 2018 yılı nüfus verilere göre ülkemizde nüfusu 1 milyonu aşan 23 adet il var. Tabii bunlar, illerin toplam nüfusları. Merkez ilçe ya da ilçelerin yanısıra merkeze bağlı uzak ilçelerin nüfuslarını da kapsıyor.

Aşağıda vereceğimiz dizelge büyükşehir belediyeleri listesi değil, tüm ilçeleriyle birlikte nüfusu 1 milyonu aşan en kalabalık illerimiz listesidir. 


Kaynak: nufusu.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Hava Yolları'nın Avrupa'da uçtuğu ülkeler

Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu kuruluşu Türk Hava Yolları bildiğiniz gibi dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olma özelliğini taşıyor....