6 Şubat 2019 Çarşamba

Bir tuhaf başkent: Malabo

Yeryüzünde adası olan onlarca ülke var ve bu son derece olağan bir şey. Fakat bir adanın ülkesi olmasını epey tuhaf bulurdunuz değil mi?  Tamam, tamam, biraz abarttık; biraz da kafa karıştırdık. Gelin ne demek istediğimizi açıklayalım.

Bir Afrika ülkesi olan Ekvator Ginesi'nin Atlas Okyanusu'nda büyükçe sayılabilecek bir adası bulunuyor ve ülkenin başkenti bu adada yer alıyor. Üstelik Bioko Adası olarak adlandırılan bu ada, Ekvator Ginesi açıklarında bile değil, Kamerun açıklarında bulunuyor.

Dünya'da anakarada toprağı olup da başkenti bir ada üzerinde olan bir ülke daha var desek yanlış olmaz aslında. Danimarka'nın başkenti Kopenhag da bir ada üzerine kurulu. Ama Kopenhag kentinin bulunduğu ada anakaraya yer yer 4 kilometre kadar yaklaşıyor. Ayrıca bir taraftan Danimarka'nın anakaradaki topraklarına; öte taraftan İsveç'e iki ayrı köprüyle bağlı. Bu nedenle Kopenhag'ı değerlendirme dışı bırakabilir ve Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'yu anakarada toprağı olup başkenti adada olan tek ülke olarak kabul edebiliriz.

Bioko Adası'nın Afrika anakarasına 75 kilometre uzaklıkta yer aldığını ve dolayısıyla bir gün Malabo'nun köprüyle Ekvator Ginesi'nin anakaradaki topraklarına bağlanmasının pek de olası görünmediğini belirtelim!

Ekvator Ginesi'nin anakaradaki toprakları ve Bioko Adası





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Hava Yolları'nın Avrupa'da uçtuğu ülkeler

Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu kuruluşu Türk Hava Yolları bildiğiniz gibi dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olma özelliğini taşıyor....